Bron: FD – Door de onzekerheid van de Wet DBA zetten grote bedrijven liever uitzendkrachten in dan zzp’ers. In sommige branches is het niet duidelijk wat een schijnconstructie is en wat niet. Daarnaast is er meer nodig dan alleen roepen dat bedrijven tot 1 januari 2018 geen boetes krijgen.
Uitzendkracht is duurder
Dat blijkt uit een rondgang van het FD bij toonaangevende fiscalisten die het grootbedrijf adviseren: Boris Emmerig van Holla Advocaten, Aleid Langevoord van Loyens & Loeff en Jan-Bertram Rietveld van EY. Het feit dat uitzendkrachten duurder zijn dan zzp’ers nemen bedrijven voor lief, zegt Langevoord tegen de krant. ‘Voor €10.000 koop je de garantie dat je achteraf geen gedoe krijgt.’
De wet is duidelijk
Volgens Langevoord maakt de wet heel duidelijk onderscheid tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst. Maar wat volgens de wet een opdrachtovereenkomst is, noemt de Belastingdienst een arbeidsovereenkomst en andersom. ‘Dat is frustrerend hoor’, zegt Langevoord.
Fiscus schept onduidelijkheid
De verwarring is het grootst voor opdrachtgevers in de bouw, het bank- en verzekeringswezen en de mediawereld. Welke zzp-opdracht is een schijnconstructie is en welke niet? Ze gaan daarom door met het opschorten van zzp-opdrachten, de lijn die zij vorig jaar in gang hebben gezet. De klanten van Rietveld voelen zich gedwongen payrollbedrijven in de arm te nemen. Het zijn de bedrijven die, zo zegt Rietveld, de fiscus altijd bestempeld heeft als “de slechte partners”. Volgens Rietveld vindt de fiscus van alles fout, waar wat wel goed is, kunnen ze je ook niet vertellen.
Wet van tafel
Onder de fiscalisten brokkelt de steun voor de Wet DBA verder af. Langevoord, Emmerig en Rietveld kijken uit naar een nieuwe staatssecretaris die zonder gezichtsverlies de wet van tafel veegt, zo zeggen ze tegen het FD.